pátek 20. října 2017

Bezinkový likér

Když se keře bezu celé osypou černými bobulkami, je čas popadnout nůžky a tašku a vyrazit na lov. První na řadu přichází bezinková kaše a hned další v pořadí je tento bezinkový likér.


bezinkový likér


Bezinkový likér

  • 2 kg bezinek
  • 1 l vody
  • 1 skořice
  • 10 hřebíčků
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kg cukru
  • 1 lžička rozpustné kávy
  • 1/2 l rumu (nebo i více)
Hned ze začátku se musí udělat ta nejotravnější práce a to otrhat bezinky. Doporučuju se na to vybavit gumovými rukavicemi, nebo budete jako čuně. Postupně otrháme všechny černé bezinky, ty zelené a suché nechceme! Na tuto fázi je dobré myslet už u trhání bezinek a pořádně si vybírat, které strčíme do tašky - ulehčíme si následnou práci. Až máme tuto mravenčí práci hotovou, tak bezinky opláchneme a společně s vodou je necháme rozvařit. Po chvilce přidáme skořici, hřebíček a rozkrojený vanilkový lusk. Až jsou bezinky rozvařené, tak je propasírujeme. Do čisté šťávy přidáme lžičku kávy a cukr a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Teď už jenom počkáme až šťáva vychladne, smícháme ji s rumem a plníme do čistých sklenic. 

bezinky

S uvedeným množstvím rumu je to opravdu jen taková šťávička, pokud chcete likér silnější, tak se nebojte přidat, však základem je ochutnávat, jen ať se na konci nemotáte :)

bezinkový likér


bezinky


bezinky


bezinky


bezinky


bezinky


bezinkový likér

A pozor, bezinky opravdu všechno obarví :)

bezinkový likér

A nezapomeňte, s úsměvem jde všechno líp!

Žádné komentáře:

Okomentovat