Takže budete potřebovat:
- 250 ml kupovaného kokosového mléka (v plechovce)
- domácí kokosové mléko
- 2/3 salka (klasické, ne zkaramelizované)
- 300 ml bílého rumu
V první řadě si připravíte domácí kokosové mléko. Pořádně rozmixujete 1,5 hrnku strouhaného (nebo čerstvého) kokosu s 3 hrnky horké vody (ne úplně vařící). Vznikne vám směs, kterou pořádně vymačkáte přes mokrou utěrku a máte hotovo. Domácí kokosové mléko společně s tím kupovaným nalijete do hrnce, přidáte salko a za občasného míchání zahříváte do bodu varu. Poté odstavíte a necháte vychladnout. Jak směs bude vychladlá, tak ji smícháte s bílým rumem a rovnou přelíváte do čistých (nejlépe alkoholem vypláchlých) lahví. Likér potom uchováváte v lednici. Přesnou trvanlivost vám neřeknu, určitě nám vydržel měsíc, ale déle nevím, jelikož se vždy nějak záhadně vytratil.
Ještě pár menších poznámek. Kokosový likér jde připravit i bez vaření, ale počítejte, že tak dlouho nevydrží. Pokud se vám nechce připravovat domácí kokosové mléko, tak určitě půjde likér vyrobit i jen z toho kupovaného, akorát se vám trošku prodraží. Pokud se ale k výrobě kokosového mléka odhodláte, doporučuju vyrobit si větší množství, protože například kakao je z něj opravdu výborné! Vymačkaný kokos ochutnejte (záleží jaký jste na začátku použili) a pokud bude ještě dobrý, tak ho určitě použijte na nějaké to pečení. Hrneček jsem použila klasický 250 ml. A naposledy - určitě při výrobě ochutnávejte, každý má rád jinak sladké a taky hlavně jinak silné. Takže jestli na vás bude likér "slabčák", tak se nebojte přidat.
Ať vám chutná, na zdraví!
Žádné komentáře:
Okomentovat