Krátká, ale dlouho očekávaná sezóna májovek pomalu končí,
tak je škoda toho ještě nevyužít, ne? O májovkách se říká, že prý je poznáte
podle moučné vůně. Tak nevím, ale vůní mi mouku příliš nepřipomínají, každopádně
díky jejich charakteristické vůni si je nejde splést. A pokud při zběsilém
pobíhání po lese a hledáním světlých hlaviček mezi loňským spadaným listím
natrefíte i na česnáček lékařský, tak můžete vyzkoušet následující recept.
- ½ kg čirůvek májovek
- 200g ricotty
- 4 papriky
- 100g anglické slaniny
- 2 hrsti česnáčku lékařského
- 2 menší cibule
- lžička drceného kmínu
- špetka muškátového oříšku
- olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na pánvi si na oleji lehce osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku a anglickou slaninu. Májovky si očistíme, nakrájíme na větší kostičky a přidáme do pánve, kde je dusíme na mírném plameni do změknutí. Až se vypaří všechna přebytečná tekutina a májovky jsou lehce osmahlé, tak přidáme kmín, muškátový oříšek, sůl a pepř. Horkou směs smícháme s ricottou a s najemno posekaným česnáčkem (česnáček můžete nahradit například hrstí medvědího česneku). Papriky si rozpůlíme, vydlabeme, potřeme olejem a předpečeme na 180°C asi 10 minut, poté je naplníme májovkovou směsí a pečeme do zezlátnutí. Po upečení můžeme pokapat olivovým olejem a dozdobit květy česnáčku.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat